当前位置: 首页>>学术报告>>正文
Numerical Simulation of Black Hole Accretion and Outflow
2016-05-03 19:06   审核人:   (点击: )

题目:Numerical Simulation ofBlack Hole Accretion and Outflow

报告人:袁峰 上海天文台 研究员

时间:201656日,15:30

地点:物理学院B501

欢迎广大师生参加!

广西大学物理科学与工程技术学院

201653

报告内容简介:

Black hole accretion is one of the mostfundemental processes in the universe. Due to the rapid development ofcomputer, numerical simulaiton now becomes a more and more powerful tool tostudy accretion. In this talk, I will first briefly introduce some background onblack hole accretion, then I will introduce several important progresses inthis field, namely wind in hot accretion flow, super-Eddington accretion, andjet formation. All of them progresses are achieved by numerical simulations.

报告人简介:

袁峰,现任上海天文台星系宇宙学中心主任,研究员,并兼任厦门大学教授和中国科技大学博士生导师。1998年起至2005年先后在南京大学、德国马普射电天文研究所、美国哈佛大学、普渡大学进行博士后研究工作。2005年入选中科院“引进海外杰出人才”(百人计划),回国任上海天文台研究员。2008年,获国家杰出青年基金资助,并入选百千万人才工程(国家级)“有突出贡献中青年专家”。享受国务院特殊津贴。